Balvos notikusi pirmā “Demokrātijas kafejnīca”


Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instruments 2014.-2021.gadam | Aktīvo iedzīvotāju fonds Latvijā | programma “Demokrātijas kultūra” | biedrība „RITINEITIS” | projekts „Iepazīsti sevi Ziemeļlatgalē” | Nr. AIF/2020/SDK/35

27.oktobrī picērijā “Zebra” notika biedrības „Ritineitis” organizētā „Demokrātijas kafejnīca”, kas tika rīkota sadarbībā ar Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Balvu novada pašvaldību un Balvu pilsētas pārvaldi.

Pie galdiņiem, klātesot Balvu novada pašvaldība priekšsēdētājam Sergejam Maksimovam, deputātiem, dažādu iestāžu un biedrību vadītājiem, bija iespēja satikt gan līdzīgi, gan citādi domājošos savu un kaimiņu apkaimju iedzīvotājus.

Saturīgās sarunās, moderatoru vadībā, tika apspriestas dažādas Ziemeļlatgalē aktuālas tēmas, norisinājās diskusijas, viedokļu apmaiņa. Diskusijas notika trijās darba grupas- „Brīvprātīgais darbs”, „Es un demokrātija” un „Valoda”.

Deputāte Aija Mežale iepazīstināja dalībniekus ar Līdzdalības budžetu, kā pilsoniskā aktīvisma formu un to, ko tas nozīmē pašvaldībām un kādas ir iespējas nevalstiskā sektora pārstāvjiem līdzdarboties ar savām iniciatīvām un idejām savas kopienas attīstībā.

Ar labās prakses piemēriem brīvprātīgajā darbā, tai skaitā starptautiskiem, dalījās biedrības „Raibais kaķis” vadītājs un darba grupas moderators Sergejs Andrejevs, kas atzina, ka brīvprātīgais ir pievienotā vērtība NVO darbībā. Ar aktualitātēm un iespējām brīvprātīgajā darbā Balvu novadā iepazīstināja biedrības „Kalmārs” vadītāja Gunita Mincāne un Balvu Bērnu un jauniešu centra vadītāja Agnese Puļča, kas ir organizācijas kuras darbojas brīvprātīgā darba jomā uzņemot pie sevis brīvprātīgos, kā arī organizējot ikdienas brīvprātīgo darbu Balvu novadā. Šobrīd aktīvs ir Erasmus+ projekts “Be the opportunity”, Balvu novadā brīvprātīgo darbu veic jaunieši no Vācijas Erik un Charlote. Jaunieši organizē aktivitātes Balvos, Rugājos, Viļakā un Semenovā, dažāda vecuma jauniešiem, ņemot vērā jauniešu vecumu un intereses. Organizē starpkultūru apmaiņas pasākumus.

Kopīgi tīklojot, plašas diskusijas izraisīja jautājums par salīdzinoši jauno pilsoniskā aktīvisma instrumentu- Iedzīvotāju Padomi.

Pasākuma laikā vairākas NVO– „Raibais kaķis”, „Kalmārs”, „Ritineitis”, „Ziemeļlatgales partnerība” dalījās labās prakses piemēros par to, kas ir iekšējais motivators iesaistīties pilsonisko aktivitāšu organizēšanā, projektu rakstīšanā, kā arī pastāstīja, kā iesaistīt katru savas kopienas iedzīvotāju iesaistīties šajos pasākumos.

Pasākumā notika kontaktu dibināšana un savstarpējo iespēju izzināšana un noslēguma diskusijā radās svarīgākā atziņa par pilsoniski aktīvā cilvēka iezīmi- iekšējā vēlme padarīt dzīvi savā kopienā labāku un spējas atrast kopīgu valodu ar līdzcilvēkiem un vietējās varas pārstāvjiem. Tikai kopīgiem spēkiem un sadarbībā tas ir iespējams!

Noslēgumā katrs dalībnieks nodefinēja 2024.gada personisko apņemšanos: būt pilsoniski aktīvam savas kopienas dzīvē!

Biedrība “RITINEITIS” no 2020.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 31.decembrim īsteno Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstītu projektu “Iepazīsti sevi Ziemeļlatgalē!”, kura mērķis ir stiprināt un nodrošināt atbalstu Ziemeļlatgales iedzīvotāju pilsoniskās līdzdalības pasākumiem un veicināt biedrību un aktīvo kopienu sadarbību.

Aktīvo iedzīvotāju fonds ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas grantu programma, kuras darbībai finansējums piešķirts 15 Eiropas valstīs: Bulgārijā, Čehijā, Grieķijā, Horvātijā, Igaunijā, Kiprā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā un Ungārijā. Līdz 2020.gada maijam Aktīvo iedzīvotāju fondi savu darbu ir sākuši 13 valstīs (izņemot Kipru un Ungāriju).

Aktīvo iedzīvotāju fondu Latvijā administrē sešu NVO apvienība: Latvijas Pilsoniskā alianse, Latvijas Lauku forums, Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs, Kurzemes NVO centrs, Valmieras novada fonds un Zemgales NVO atbalsta centrs. Aktīvo iedzīvotāju fonda darbības mērķis visās valstīs ir pilsoniskās sabiedrības un iedzīvotāju līdzdalības stiprināšana un mazaizsargāto iedzīvotāju grupu spēju vairošana.

Vairāk par projektu: www.ritineitis.lv/aif

Informācija publicēta ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par publikācijas saturu atbild biedrība “RITINEITIS”.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.