Biedrība „Ritineitis” uzsāk īstenot projektu “Kultūrorientācijas pasākumi Ukrainas civiliedzīvotāju iekļaušanās veicināšanai Balvu novadā”


Latvijas valsts budžeta finansētā  programma “Kultūrorientācijas kursi un iekļaušanās pasākumi Ukrainas civiliedzīvotājiem” atklāta projektu pieteikumu otrais konkurss | biedrība „RITINEITIS” | projekts “Kultūrorientācijas pasākumi  Ukrainas civiliedzīvotāju  iekļaušanās  veicināšanai Balvu novadā” | Nr. 2023.LV/UKR_KO/2/17

Projekta mērķis ir izmantojot Kārļa Skalbes pasakas “Kaķīša dzirnavas” motīvus, nodrošināt kultūrorientācijas kursu un pasākumu kopumu, kas sekmē sadarbību starp Ukrainas civiliedzīvotājiem un Latvijas sabiedrību, iesaistītīt vismaz 40 Ukrainas civiliedzīvotājus dažādās aktivitātēs. Četru aktivitāšu un astoņu apakšaktivitāšu laikā projekta mērķa grupa iepazīs Latvijas reģionus un to vēsturi, kultūrtelpu un iespējas, stiprinās valodas prasmes un izpratni par dialektiem, iepazīs tiesiskuma pamatus un valsts pārvalžu darbību, iedvesmosies viens no otra, kā arī kļūs par daļu no Balvu novada kopienas, kopīgi izstrādājot izrādi par godu K.Skalbes jubilejai 2024.gadā “Kaķīša dzirnavas”, tādējādi caur dažādiem kultūras, sporta un dabas elementiem, izprotot Latvijas vērtības, valstiskumu, atšķirības un līdzības, veicinot iekļaušanos Balvu novadā.

Plānotas 4.aktivitātes:
1. „Latvijas pamats – tās reģioni”- četru pieredzes braucienu un vienas refleksijas laikā, projekta mērķa grupa apmeklēs četrus Latvijas reģionus: Latgale, Vidzeme, Zemgale, Kurzeme. Šo braucienu mērķis ir iepazīt reģionu līdzības un atšķirības, izzināt vēsturi, kultūru, dialektus, pārvaldes formas, kā arī apzināt Latvijas, kā valsts vērtības, t.sk. Satversmē ierakstītās. Katrā pieredzes braucienā ir paredzēts apmeklēt vismaz vienu muzeju vēstures liecību uzzināšanai, vismaz vienu kultūras iestādi/organizāciju, lai redzētu tās dažādās izpausmes, valsts pārvaldes iestādi (katrā reģionā atšķirīgu), plašākai valstiskuma izpratnes veidošanai, dabas objektu, kā Latvijas vērtību un uzņēmēju, kas spētu dalīties ar savu pieredzi, stāstu un iedvesmotu arī projekta mērķa grupu izmantot dažādas iespējas uzņēmējdarbībā.
2. Kultūrtelpas iespējas un plašumi- kultūras telpas izzināšanai, biedrība organizēs divus braucienus, viens paredzēts kultūras izbaudīšanai un iepazīšanai Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, tādējādi radot izpratni par to, ka augtas kvalitātes kultūra ir pieejama arī reģionos, savukārt otrajā braucienā paredzēts apmeklēt vismaz piecas Balvu novada kultūras iestādes, tādējādi iepazīstot gan kultūras nozīmi ikdienā novadā, gan sekmējot kultūras attīstības izpratni un tās sasaisti ar vēsturisko attīstību, kā arī iepazīstinot ar iespējām, kādas var izmantot ik viens novadā – teātri, kori, dejas utml., stiprinot sadarbību, piederību un saikni ar vietu, kurā uzturas.
3. Izrāde “Kaķīša dzirnavas”- no oktobra līdz decembrim, projekta mērķa grupa, sadarbosies ar biedrību, speciālistiem, Balvu novada teātra pārstāvjiem, lai kopā, izstrādātu un realizētu visas izrādes fāzes: idejas iniciācija, materiāli, dekorācijas, kostīmi, valoda, runa un saruna, lomu sadalījums utml. .Ilgstoša sadarbība pie aktivitātes sekmēs integrēšanos, valodas uzlabošanos, sadarbības iespēju izmantošanu arī ikdienā, vēstures un Latvijas attīstības izpratni, vērtību apziņu un kopā būšanas laiku, iekļaujoties kopienā!
4. Veselā miesā, vesels gars- projekta mērķa grupa tiksies ar Tilžas pagasta pārvaldi un pagasta aktīvajiem iedzīvotājiem, lai kopā izstrādātu un noorganizētu sporta spēles Tilžā, izmantojot sportu, kā vienojošo elementu, kopienas stiprināšanai un sadarbības attīstībai. Šīs sadarbības laikā, iesaistītās puses piedāvās dažādas iespējas sporta spēlēm, strādās pie informācijas nodošanas dalībniekiem – mārketinga aktivitātēm, plānos nepieciešamos resursus, kā arī diskusiju laikā iepazīs viens otru vairāk, tādējādi izprotot līdzīgo un atšķirīgo, vienojošo un vērtību sakritību. Šī aktivitāte ļaus ne tikai būt aktīviem, bet arī veicināt sadarbību starp iedzīvotājiem, projekta mērķa grupu, iestādēm un pagasta pārvaldi, kā arī nevalstisko sektoru.

Kontaktinformācija:
Projekta vadītāja Maruta Castrova,
tālrunis 26162614, e-pasts: azote@azote.lv
Projekta koordinatore Gunita Laicāne
Tālrunis 29445914, e-pasts: ritineitis@gmail.com

Bookmark the permalink.

Comments are closed.